De vijf opvallendste virale commercials

Een virale commercial is een reclame video die online doorgestuurd wordt. Een goede viral veroorzaakt een sneeuwbaleffect: via vrienden, collega’s fans en dergelijke verspreidt de commercial zich razendsnel over het internet.

De voordelen van een succesvolle viral zijn legio: relatief lage kosten, de boodschap verspreidt zich sneller dan via de traditionele media, driekwart van de online video’s wordt helemaal bekeken en het is een goede manier om jongeren te bereiken. Om het virale effect in gang te zetten, te bevorderen of te sturen wordt vaak gebruik gemaakt van ‘seeding’. Hierbij wordt informatie over de commercial naar een geselecteerde groep mensen en websites gestuurd. Men hoopt hiermee publiciteit te genereren en ‘muist-tot-muis’ publciteit op gang te brengen bij de gewenste doelgroepen.

De drie G’s

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen delen virale commercials in drie categorieën in: grappig, grof of gewaagd (de drie G’s). Grappige commercials schijnen de kans op een viraal effect het meest te vergroten. Dit is mijn top vijf:

 

 

 

 

Wat zijn jouw favoriete virale commercials? Graag je reactie!

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>